Helmi-maaliskuu: Tontilla tapahtuu

Alkuvuoden kiireet ovat vieneet mennessään ja blogin päivittäminen on siinä sivussa saanut valitettavasti sivustaseuraajan roolin. Vaan eipä hätää, täällä päässä yritetään taas terästäytyä päivittämään hieman aktiivisemmin blogia, jotta projektin etenemisestä saisi edes jollain tavoin realistista kuvaa jaettua myös sinne ruutujen toiselle puolelle!

Tammikuun viimeisimmässä blogitekstissä tehtiin vielä maatöitä ja pian tuon viimeisimmän kirjoituksen jälkeen meillä käytiin valamassa talolle perustukset. Perustusten myötä talon fyysinen sijainti tontilla ja sen koko suhteessa muuhun tonttiin konkretisoitui nyt myös meille ja ehkä hieman yllättäenkin perustusten keskellä seisoessamme tulimme todenneeksi, että pieneltähän tämä talo näyttää! Tämä taitaa tosin olla varsin yleinen reaktio monelle rakentajalle siinä vaiheessa, kun perustukset on saatu paikoilleen ja vasta seinien noustessa kohti korkeuksia alkaa tilojen koko hahmottua kunnolla.


Perustusten tekoon (muottien paikalleen asentaminen, valos, kuivuminen, muottien poisto) meni meidän tapauksessamme noin viikon verran aikaa. Samaan aikaan valmistelimme jo golfalueen ja talon väliin rakentuvaa tukimuuria, jotta pääsimme heti perustusten valmistuttua tekemään tarvittavat ulkotäytöt. Muurihan on meidän tapauksessamme on täysin pakollinen elementti pihalla, sillä golfalue tulee jäämään muuta pihaa alemmalle tasolle. Tälle oli lopulta kaksi eri syytä: 1) Käytännöllisyys. On kiva, että golfalue on eriytetty muusta pihasta ja pelialueelle siirtyessä siirtyy ns. täysin eri paikkaan. Muuri tuo myös hieman suojaa alueelle ja ehkä tällä vältytään myös siltä, että pallot lentelevät ympäri pihaa & 2) Tontin sanelema "pakko". Muurin myötä meidän ei tarvitse tehdä ihan koko tontin alueelle täyttöjä, joka tietysti tuo edes pientä kustannussäästöä kokonaisbudjettiin.




Perustusten valmistuttua oli vuorossa vielä mm. patolevyjen kiinnittämistä sekä perustusten sisä- ja ulkotäytöt, jonka jälkeen talopaketti sitten saapuikin jo tontille helmikuun lopulla.



Rakentaminen on viimeisen kuukauden aikana ollut suhteellisen vauhdikasta ja talo on noussut kuin tyhjästä täyteen mittaansa. Ainakaan näin alkumatkalla ei sen suurempia ongelmia tai haasteita ole tullut vastaan ja ihan hyvä niin. Yksi talon perustusten kulmista tosin halkesi runkopuiden kiinnityksen yhteydessä, mutta tämänkin korjaustoimenpiteet on jo sovittu talotoimittajan kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä. Meillä kävi vielä siinä mielessä onnekkaasti, että tuo lohjennut kulma on juurikin talon vasen etukulma, joka tulee jäämään aikanaan terassin alle. Meitä ei siis tule haittamaan se, että korjauksen jälkeen kulmaan saattaa jäädä silmällä tunnistettavaksi, että perustusta on korjailtu jälkikäteen.




Ennen pääsiäistä taloon saatiin katto pään päälle ja eristeet seiniin. Myös talon sisällä on jo mahdollista hahmottaa jonkinlaista lopullista rakennetta mm. yläkerran makuutilat sekä alakerran ihan mielettömän avara ja iso keittiö - olohuone -alue. Ja nuo ikkunat (tai aukot, mitkä ikkunoiden kohdilla vielä tällä hetkellä on): ne ovat vielä paremmat ja isommat kuin osasimme kuvien perusteella odottaa! Jo näin kevätauringon paistaessa pääsimme näkemään, kuinka meidän talon alakerta tulee tulvimaan valoa isojen ikkunoiden johdosta. Toki se kääntöpuolikin näissä suurissa ikkunoissa ja auringon yhdistelmässä on, mutta olemme sopineet, että mietimme vasta ensimmäisen vuoden jälkeen sitä, onko tuota aurinkoa ja sen mukanaan tuomaa lämpöä tarpeellista blokata jollain tavoin tulevina vuosina. Talvellahan auringon lämpö on vain ja ainoastaan positiivinen juttu, mutta kesällä tilannee saattaa olla toinen (ensin tosin odotellaan niitä oikeasti lämpimiä kesiä, mitä meillä ei valitettavasti hetkeen ole tänne Suomeen saatu..)




Rakentaminen etenee siis tällä hetkellä paremmin kuin hyvin, aikataulullisesti ollaan jopa muutama viikko talotoimittajan laatimaa aikataulua edellä. Jos hyvin käy, seuraavien parin viikon aikana meille saadaan asennettua jo sekä kattopellit että ikkunat - ihan mieletöntä. Eiköhän meillä siis jo ensi päivityksessä ole näyttää teille kuvia näiden osalta valmiista talon ulkokuoresta.

Ihanaa aurinkoista kevään alkua ja rakentamisen riemua kaikille kanssarakentajille!

Kommentit

Suositut tekstit