Pintamateriaalien valinta - märkätilat

Vaikka osa talon viimeistelytöistä ja pintojen tekemisestä haluttiin tarkoituksella jättää omiin käsiimme, sisällytimme talotoimittajan toimitussisältöön kaikkien märkätilojen laatoituksen ja sitä myöden laatat.

Alkuperäisenä ajatuksena oli, että olisimme hankkineet laatat itse ja palkanneet tämän jälkeen erikseen työntekijät suorittamaan vessojen, kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen laatoituksen. Tämä suunnitelma torpattiin kuitenkin suhteellisen nopeasti muutamastakin eri syystä johtuen. Ensinnäkin, itse hankitut laatat ja siihen päälle tuleva työn kustannus olisi mitä todennäköisemmin tullut meille kalliimmiksi. Paljon kalliimmaksi. Olisimme mitä todennäköisimmin päätyneet lähes rajattoman valikoiman edessä valitsemaan hieman erikoisempia laattoja, joiden hintalappu on usein korkeampi kuin peruslaatoissa. Ja toki - mitä erikoisemman kokoinen ja muotoinen laatta, sitä enemmän aikaa ja rahaa niiden asentamiseen kuluu.

Toinen kynnyskysymys liittyi laattojen lähes pohjattomalta tuntuvaan valikoimaan ja sen mukanaan tuomaan valinnanvaikeuteen. Kun olimme selanneet kymmeniä ja taas kymmeniä eri laattavaihtoehtoja läpi, aloimme olla jo sekaisin sen suhteen mitä oikeasti haluamme. Ehkä voi siis ajatella, että talotoimittajan puoleen kääntyminen laattojen ja laatoituksen osalta oli meille turvallisuutta tuova elementti; oli huomattavasti helpompi valita hieman suppeammasta valikoimasta meille sopivat laatat kuin yrittää kahlata läpi eri laattamyymälöitä ja satoja ja taas satoja eri laattavaihtoehtoja.

Märkätilojen suhteen meillä on onneksi alusta alkaen ollut varsin selkeä visio, varsinkin niiden värimaailman suhteen. Tilat tullaan tekemään mahdollisimman yhdenmukaisiksi muiden asunnon tilojen kanssa, jotta tietynlainen harmonia saadaan säilytettyä läpi koko talon. Toki valintoihin vaikutti myös laattojen ajattomuus, jotta ne kestäisivät paitsi meidän elämistä niin myös miellyttäisivät joskus tulevaisuudessa seuraavien asukkaiden silmää. Koska meidän kotimme tulevat päävärit ovat valkoinen, musta, vaalea puu ja betoni, jatkettiin näillä värivalinnoilla myös märkätilojen puolelle.

Lähdetään liikkeelle vessoista. Ylä -ja alakerran vessat tulevat olemaan täysin kopioita toisistaan laattavalintojen suhteen. Mielestämme ei ole mitenkään tarpeellista lähteä tekemään näistä vessoista keskenään erilaisia - varsinkin, kun tilat sijaitsevat eri kerroksissa. Laatoiksi valitsimme tiloihin isot 45cm x 45cm kokoiset vaalean greiget lattialaatat. Laatat saumataan täysin lattian sävyisellä saumausaineella, jolloin lattiasta saadaan hyvin vähäeleinen. Seiniä ei laatoiteta ollenkaan vaan ne maalataan ainoastaan valkoisella puolihimmeällä maalilla (Tikkurilan Paperi).  Tehostesävynä vessoissa käytetään mahdollisesti mustaa (peilinkehykset, pyyhekoukut) sekä vaaleaa puuta (allaskaluste). Pinterest on toiminut meille aikamoisena inspiraation lähteenä vessoja suunnitellessa, tässä muutamia meitä kovasti miellyttäneitä toteutuksia:



Ainoa asia, joka tulee erottamaan wc-tilat toisistaan ulkonäöllisesti, on niiden koko ja sitä myöten niihin valittavat allaskalusteet. Alakerran vessa tulee toimimaan enemmän vierasvessana yhdellä käsienpesualtaalla kun taas yläkerran vessa on enemmän arkikäytössä ja tästä syystä sinne sijoitetaan myös tuplaleveä, kahdella altaalla varustettu allaskaluste.


Kuva: ikea.com/fi

Sitten päästään kodinhoitohuoneeseen. Kodinhoitohuone tulee meillä olemaan suhteellisen pieni ja se tullaan kalustamaan siten, että sieltä löytyy kompaktisti kaikki pyykkihuoltoon tarvittavat pelit ja vempaimet: pyykinpesukone, kuivauskaappi sekä reilusti kaappitilaa likapyykille ja kodin puhdistusaineille. Tila halutaan pitää todella simppelinä ja yksinkertaisena, toki myös huomioiden tilan materiaalien toimivuus suhteessa tilan käyttötarkoitukseen. Koska kodinhoitohuoneeseen pääsee etuoven viereisestä arkiovesta sisälle, haluttiin lattian väriksi valita sellainen, joka sietää myös kuraisia kenkiä ja hiekkaisia vaatteita. Lattiaan valittiin tumma, lähes musta 10cm x 10cm laatta. Laatta ei ole millään tavalla erikoisen värinen tai näköinen ja hyvä niin; kodinhoitohuoneen valinnat on tehty nimenomaan käytännöllisyys-näkökulma silmällä pitäen.

Kalusteiksi kodinhoitohuoneeseen on valittu valkoiset kaapistot vaalean puisella pöytätasolla - siis taas samaa värimaailmaa, mikä toistuu vessoissakin. Kodinhoitohuoneen työtason yläpuolelle asennetaan roiskesuojaksi kiiltävän valkoista laattaa ja muutoin tilan seinät on täälläkin maalattu puolihimmeällä maalilla valkoisiksi.

Kodinhoitohuoneessa meidän ehdottomia must-juttuja ovat olleet jo alkusuunnittelusta lähtien kaksi asiaa: kurasyöppö sekä kuivauskaappi. Ensinnäkin tuo kurasyöppö; kuinka kätevää tässä onkaan huuhdella kengät / vaatteet / koirat / lapset / tai ihan mitä vaan sisälle tullessa. Koska kurasyöppö on sijoitettu heti oven viereen, ei lika ja moska pääse kantautumaan pidemmälle kodinhoitohuoneeseen. Heti kurasyöpön viereen sijoitettavaan kuivauskaappiin on kätevä nostaa kaikki pyykit kuivumaan ilman, että tarvitsisi enää jatkossa viritellä kuivaustelinettä mihinkään (joka ovat AINA tiellä, mihin ikinä telineen laittaakaan). Kuivauskaappi tuntuu olevan tämän päivän rakentamisessa suhteellisen vähän hankittu ja käytetty kodinkone, mutta meille sen hankinta on ollut ihan itsestäänselvyys alusta alkaen. Toivottavasti tuo kapistus osoittautuu sitten myös käytössä yhtä hyödylliseksi kuin miksi sen tällä hetkellä miellämme mielessämme.

Kylpyhuoneen suunnittelussa tavoitteenamme on luoda kylpylämäinen ja hämyisä tunnelma, jossa sielu ja mieli pääsee lepäämään arkikiireiden keskellä. Kylpylätunnelman luomiseksi valitsimme hyvin tummat laatat tiloihin; lattiaksi kylpyhuoneeseen ja saunaan on tulossa sama lattia kuin kodinhoitohuoneessa ja kylpyhuoneen seinille todella iso ja näyttävä (31,6cm x 63,5cm) tummanharmaa liuskekivimäinen laatta (Quartz Basalt). Tunnelman puolesta haetaan jotain tällaista:

Kuva: Pinterest


Kuva: Pinterest

Kuten ylläolevissa kuvissa, myös meillä tullaan käyttämään puuta tummien laattojen parina kontrastin luomiseksi - erityisesti saunan osalta. Tarkemmista saunasuunnitelmista ja materiaalivalinnoista tulossa kuitenkin juttua myöhemmin.

Tummien laattojen ja puun lisäksi kylpylätunnelmaan vaikuttaa oleellisesti valaistus. Kylpyhuoneen kattoon on tällä hetkellä suunnitelmissa upottaa neljä kattolediä, joiden voimakkuuden säätäminen tapahtuu valokatkaisimesta. Lisäksi saunan valaistus pyritään pitämään hyvin minimissä ja ainoa valonlähde saunassa tulee olemaan lauteiden alle upotettavista lednauhoista saatava tunnelmavalaistus.

Tällaisia suunnitelmia tällä kertaa!

Kommentit

  1. Ihana lukea näitä postauksia, kun saa itsekin niin inspiraatiota. Meillä juuri odotellaan meidän porcellanato laattoja. Kiva saada uudistusta, meillä on vanha talo ja nyt vasta tehdään isompaa remonttia.

    VastaaPoista
  2. Tämä 'greige' onkin uusi sana minulle. Ymmärrän kyllä toki, mitä sillä tarkoitetaan. Hyvältä näyttää. Meidän naapurissa myös rakennetaan, parhaillaan heillä myös valitaan pintamateriaaleja. Ilmeisesti laattavalinnoissa on ollut ongelmaa, rouvan mieli kuulemma muuttuu usein. Tärkeintä olisi kuitenkin ilmeisesti laadukkaan laatat.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit