Täydellä tohinalla eteenpäin!

Taloprojektimme on vihdoin ja viimein ottanut aimo harppauksen eteenpäin ja suunnitteluvaiheesta on siirrytty toteutusvaiheeseen. Nyt siis mennään eikä meinata!

Vielä elokuussa istuimme Espanjan auringon alla keräämässä energiaa alkavaan syksyyn sekä rakennusprojektin viralliseen starttiin ja kun sitten palasimme lomalta takaisin arkeen, oli aika pyöräyttää pyörät kunnolla käyntiin. Muutaman viimeisen kuukauden sisällä onkin tullut edistettyä monia asioita ja niistä varmasti konkreettisin askel kohti omaa kotia tehtiin syyskuun puolessa välissä, kun allekirjoitimme sopimukset tulevan talotoimittajamme kanssa. Talotoimittajan valinnasta tulemme kirjoittamaan tarkemmin vielä erillisessä postauksessa, mutta paljastettakoon tässä vaiheessa, että tulevan kotimme rakentaa Dekotalo.

Kuva: dekotalo.fi
Alkuperäinen suunnitelmamme oli hankkia talo talotoimittajalta Sisusta itse-valmiudella, mutta mieli muuttui sitten kuitenkin hieman matkan varrella. Nyt tehty talosopimus sisältää lähes Avaimet käteen-toimituksen kuitenkin rajaten ulos muutamat sellaiset osa-alueet, jotka haluamme välttämättä tehdä itse.

Suurin ja painavin syy talon valmiusasteen nostamiselle oli rehellisesti sanottuna se, että asettamamme budjetti alkoi lähestyä kattoaan jo tässä vaiheessa suunnittelua. Lisäksi oma arviomme oli, että itse tehdyt sisätyöt olisivat maksaneet VÄHINTÄÄN yhtä paljon kuin mikä talotoimittajan kokonaistarjouksessa. Ja kun tämän lisäksi meidän hartioillemme olisi sitten jäänyt vielä erikseen kaikkien sisätöiden tekijöiden etsiminen ja palkkaaminen (=työn määrän lisääntyminen meille) sekä edelleen mahdolliset virhearvioinnit työn budjetoinnissa, niin koimme lopulta riskittömämmäksi vaihtoehdoksi solmia hieman kattavampi sopimus Dekotalon kanssa.

Toki Avaimet käteen-paketista puhuttaessa on huomioitava, että monesti talotoimittajan peruspakettiin kuuluvat materiaalit ovat edullista perustavaraa ja kaikesta vähänkään erikoisemmasta täytyy maksaa ekstraa. Budjetti saattaa siis Avaimet käteen-paketissakin paisua huomattavasti, jos oma maku on kovinkin erilainen mitä peruspaketin sisältö kattaa. Meillä kuitenkin sisätöiden, kuten seinä -ja kattopintojen, märkätilojen laattojen sekä takan suhteen ajatukset menivät kovastikin yksiin  talotoimittajan perusvalikoiman kanssa, joten onnistuimme löytämään itsellemme miellyttävät vaihtoehdot näistä hintaan kuuluvista vaihtoehdoista.

Oma hahmotelma alakerran pohjasta

Asiat, jotka meille kodin sisusteissa ovat tärkeimmät ja joihin olemme valmiita panostamaan, on rajattu ulos talotoimittajan toimitussisällöstä. Näitä ovat rappuset, keittiön kiintokalusteet, parketti sekä terassi. Olemme näille varanneet budjetista ihan oman siivunsa ja varmistaneet tällä, että meille tärkeimpiin asioihin on varmasti riittävästi rahaa. Lisäksi tulemme itse hankkimaan ja toteuttamaan vessojen -ja kodinhoitohuoneen allaskalusteet, eteisen kaapin, saunan paneloinnin sekä vaatehuoneiden sisukset - nämä on kuitenkin sitten tarkoitus toteuttaa taas edullisemmilla valinnoilla.


Nyt projektissa ollaan siinä vaiheessa, että odotamme Dekotalolta ensimmäisiä oikovedoksia talomme pohjista. Oikovedokset on sitten tarkoitus käydä huolellisesti läpi yhdessä pääsuunnittelijan sekä vastaavan työjohtajan kanssa, jotta varmistutaan siltä, että ne vastaavat sitä, mistä on sovittu ja mitä on suunniteltu. Oikovedosten hyväksymisen jälkeen talotoimittaja pääsee tekemään lopulliset pääpiirrustukset, joiden kanssa rakennuslupahakemukset päästään jättämään Espoon kaupungille.

Sopivan autotallitoimittajan etsintä etenee tässä samaan aikaan taloprojektin kanssa. Autotallin ensimmäiset rakennekuvat toteutettiin arkkitehdin piirtäminä ja näiden kuvien avulla olemme nyt sitten lähteneet kyselemään tarjouksia. Kilpailutus on osoittautunut paikoitellen hieman haastavaksi, sillä moni perinteinen autotallitoimittaja on joutunut toteamaan meille, että suunnittelemamme mukainen kokonaisuus ei heiltä onnistu. Meillä on kuitenkin edelleen luotto siihen, että sopiva toimittaja tähänkin hommaan löydetään!


Perustussuunnittelun osalta olemme jo sopineet Dekotalon kanssa, että he hoitavat suunnitelmat sekä talolle että autotallille. Perustussuunnittelua varten vaadittava maaperätutkimus meillä tehdään itseasiassa jo ensi viikolla, jonka jälkeen selviää myös talon ja autotallin perustustapa.

Mikäli sopiva autotallimalli löytyy ennen tammikuulle 2018 aikataulutettuja maatöitä, tulemme todennäköisesti myös kysymään tarjousta itse perustusten teosta talotoimittajaltamme. Jos perustukset päästään tekemään molemmille rakennuksille samaan aikaan, säästää se meiltä hurjasti paitsi aikaa niin myös rahaa. Lisäksi tontille ei sitten tarvitse useampaan otteeseen tulla isoilla koneilla paikalle.

Ja sitten se, mikä tällä hetkellä tuntuu työllistävän meitä eniten: yhteistyökumppaneiden ja sopimusten solmiminen eri projektiin osallistuvien tahojen kanssa. Käytännössä siis viimeisiin viikkoihin on kuulunut pääsuunnittelijan, vastaavan mestarin, KVV ja IV-vastaavan, maaperätutkimusfirmojen sekä maalämpötoimittajien tapaamisia, kilpailuttamista sekä valitsemista. Samanaikaisesti kartoitamme vielä myös potentiaalista ja osaavaa maatöiden tekijää, jotta meillä olisi koko tiimi kasassa sitä varten, kun rakennuslupahakemus tulee aikanaan hyväksyttynä takaisin.

Tässä siis viimeisen parin kuukauden tiivis yhteenveto. Tästä eteenpäin projektia päästään vihdoin seuraamaan ihan viikkotasolla, sillä nyt todella alkaa viimein tapahtumaan konreettisia askeleita kohti unelmiemme kotia!

Kommentit

Suositut tekstit