Tontin lohkontaa ja budjetin laatimista

Viimeisen parin kuukauden aikana on eletty varsinaista hiljaiseloa. Kuten viime kerralla kirjoitin, teimme tontistamme kaupat maaliskuussa, jonka jälkeen lohkoaminen lähti virallisesti liikkeelle. Nyt eletään heinäkuuta ja lohkoaminen on edelleen kesken. Matkan varrella ei ole (onneksi) mitään sen kriittisempää tapahtunut, mutta asioiden eteneminen maanmittauslaitoksella ja Espoon kaupungilla on vain ottanut odotettua pidempään.


Nyt alkaa näkyä kuitenkin vihdoin valoa tunnelin päässä! Saimme muutama viikko sitten postia Espoon kaupungilta, jossa meille kerrottiin, että heinäkuun lopulla järjestettävässä toimituskokouksessa tullaan vihdoinkin käsittelemään meidän tontin lohkoamista. Käytännössähän tämän jälkeen on vielä edessä 30 päivän valitusaika, mutta tämän jälkeen tontti vihdoin merkitään kiinteistörekisteriin ja saamme itsellemme rakennuslupakartan. Sen jälkeen onkin tarkoitus lyödä tarvittavat sopimukset eri toimittajien kanssa lukkoon ja saada rakennuslupahakemukset eteenpäin vielä tulevana syksynä.

Kävimme muutama viikko sitten tapaamassa yhtä potentiaalista talotoimittajaa ja meillä alkaa olla selvä käsitys siitä, minkälainen talo tontille on nousemassa (omat toiveet vs. realiteetit rakentamisen suhteen) ja ketkä ovat ne kaksi maalisuoralle pääsevää talotoimittajaa, jotka pystyvät toteuttamaan meidän näköisen kokonaisuuden. Hinnoista, toimitussisällöstä sekä meidän muutamista erityisvaatimuksista mm. ikkunoiden osalta väännetään varmasti vielä hieman kättä, mutta muuten homma alkaa talotoimittajan valinnan osalta olemaan varsin selkeä. Hyvä niin!

Tämä viimeisin talotoimittajatapaaminen oli siinä mielessä hedelmällinen, että saimme aidosti konreettisia ohjeita sen suhteen, miten meidän tästä kannattaa edetä rakennusprojektin kanssa. Kunhan tontin lohkoaminen nyt saadaan virallisesti maaliin, olisi hyvä löytää vastaava mestari/pääsuunnittelija mahdollisimman pikaisesti, jotta pääsemme arvioimaan sopivaa talon perustustapaa tontille. Koska tonttimme on lievä rinnetontti ja talohaaveemme tasamaatonttitalo, on järkevin perustustapa talotoimittajan mukaan todennäköisesti porrastettu perustus. Vastaavalla mestarilla/pääsuunnittelijalla on tähän päätökseen kuitenkin oma sanansa sanottavana oman kokemuksesta pohjalta ja ennenkuin talotoimittaja voi lopullisen tarjouksensa meille antaa, tulee meidän saada lausunto myös tähän perustustapaan liittyen viralliselta asiantuntijalta.



Tontti huhtikuussa 2017
Lisäksi tässä vaiheessa olisi hyvä teettää tontille tarkempi maaperätutkimus mikäli se vain katsotaan tarpeelliseksi. Tontille on tehty maaperätutkimus viime vuonna (tosin ainoastaan yhdestä kohdasta), ja sen mukaan tontti sisältää noin 2 metrin matkalta moreenia ennen kiinteää kalliota. Tontin maaperän tutkinta useammasta kohdasta voisi kuitenkin olla paikallaan, jotta maaurakoitsija voisi tarkemmin arvioida tonttitöiden kustannuksia mm. siltä kantilta, joudutaanko kalliota louhimaan ja jos joudutaan, niin kuinka paljon. Louhinta vaikuttaa aina merkittävästi maatöiden kustannuksiin ja nämä kustannukset olisi toiveissa pystyä jo tässä vaiheessa budjetoimaan mahdollisimman realistisesti. Sitä virhettä emme näet  halua tehdä, että tehty budjetti ajaa karille jo ensimmäisessä rakentamisen vaiheessa, tonttitöissä.

Edistettävät asiat ovat siis pähkinänkuoressa:

1. Vastaavan mestarin / pääsuunnittelijan valinta
2. Maaperätutkimus
3. Tarjous maatöiden kustannuksista
4. Lopullinen tarjous talotoimittajalta ja toimitussopimuksen tekeminen

Budjetin laatiminen alkaa olla meillä noin muuten maalisuoralla, poislukien nuo maatyöt. Olemme omaan pedanttiin tapaamme rakentaneet budjetin jo tässä vaiheessa varsin tarkaksi ja yksityiskohtaiseksi ja kaikki luvut perustuvat ihan faktalukuihin; tontin, tonttitöiden ja talopaketin (sisustusvalmis) lisäksi olemme miettineet, mitä sisätöihin menee rahaa, niin materiaali- kuin työmielessäkin. Olemme jopa menneet ihan sille tasolle asti, että olemme alustavasti valinneet lattiat, laatat, rappuset, takan, kodinkoneet yms. valmiiksi. Lisäksi piha ja autotalli on budjetissa avattu ihan atomeiksi: asfaltti, hiekka, multa, terassilaudoitus, valaistus jne. Joku voisi kai ajatella, että budjetointi tälle tasolle tässä vaiheessa rakennusprojektia  on liioiteltua, mutta meillä tavoitteena on tällä varmistaa, että emme joudu rakentamisen edetessä tekemään liikaa kompromisseja (= rahat käytetty jo ennen sisätöihin ryhtymistä, jonka johdosta joudutaan venyttämään penniä ja valitsemaan asioita halvan hinnan perusteella) tai jättämään osaa töistä tekemättä (piha!).

Miten sitten olemme ajatelleet pysyä budjetissa ja aikatauluttaa sekä seurata rakennusprojektin etenemistä? Vastaus tähän on projektipäällikkö. Olemme päättäneet ottaa tässä asiassa pienen riskin siinä, että olen itse päättänyt ryhtyä projektipäälliköksi rakennusprojektiimme. Olen oman työni puolesta tottunut projektoimaan isoja kokonaisuuksia, joten uskoisin tämän menevän samalla kaavalla varsin mukavasti. Katsotaan, miten pahasti tässä yöunensa vielä myöhemmässä vaiheessa menettää - tällä hetkellä ratkaisu tuntuu kuitenkin parhaalta mahdollisesta meidän kannaltamme. Kukapa muukaan sitä paremmin osaisi valvoa ja vaatia oman unelman toteuttamista kuin henkilö, joka projektin tuntee läpikotaisin sen pienintä yksityiskohtaa myöten?

Haastavat (ja toivottavasti myös hauskat) ajat ovat siis edessä tälläkin saralla!


Kommentit

Suositut tekstit