Thursday dreaming - Stairs


Mainitsinkin jo asuntomessu -postauksessa, että portaat ovat kiinnostaneet meitä erityisen paljon jo näin rakennusprojektin ensimetreillä. Koska suunnitelmissamme on rakentaa 2-kerroksinen omakotitalo, on portaiden suunnitteleminen ja hankkiminen väistämättä projektin edetessä edessä. Portaisiin liittyen olemme huomanneet hyvin voimakasta jakautumista rakentajien keskuudessa: toiset sijoittavat portaat hyvin huomiota herättämättömään kohtaan ja haluavat budjettimielessä löytää mahdollisimman edullisen ratkaisun. Toiset, kuten me, näkevät portaat sisustuselementtinä, johon ollaan valmiita varaamaan isompikin siivu kokonaisbudjetista.

Portaat ovat meillä tekijä, joka on muokannut koko talopohjan suunnittelua. Kaikki lähti liikkeelle oikeastaan yhdestä kuvasta:

Kuva: lammi-kivitalot.fi
Kyseessä on vuoden 2012 Tampereen asuntomessujen kohde Villa Ilo, jossa portaat on tuotu katseenvangitsijaksi keskelle olohuonetta. Tästä kuvasta inspiroituneena aloitimme pohjan piirtämisen myös itse sillä ajatuksella, että portaat tuodaan keskelle alakerran tuplakorkeaa tilaa. Lasikaiteiset portaat olivat meille aluksi se ainoa oikea vaihtoehto. Ajan kanssa tuo materiaali on kuitenkin alkanut hieman mietityttämään: miltä mahtavat näyttää lasiset kaiteet, kun niihin tulee sormenjälkiä? Pitääkö kaiteita olla jatkuvasti pesemässä, jotta ne pysyvät siistinä? Lisäksi, koska meillä tulee olemaan joka tapauksessa koko alakerran leveydeltä reilusti lasipintaa isojen ikkunoiden myötä, saattaa lasiportaiden yhdistäminen näihin olla jo liikaa.

Nyt viimeisimpänä innostuksen kohteena meillä on ollut mustat, pinnakaiteiset rappuset. Portaat itsessään tarjoavat paljon vaihtoehtoisia toteutustapoja: runko voidaan toteuttaa  esimerkiksi sahalaitaisena (kuvassa) tai suorana ja käsijohteilla sekä portaiden sävyllä saadaan muutettua portaiden yleisfiilistä.  Lisäksi pinnakaiteisia portaita näyttäisi saavan useammalta toimittajalta, joka tietysti näin rakentajan näkökulmasta on positiivinen asia, sillä se mahdollistaa palveluntarjoajien kilpailuttamisen.

Kuva: grado.fi
 
Kuvat: Pinterest

Tässä ihan vain muutamia kuvia havainnollistamaan ajatuksiamme tulevista portaista. Vaikka vielä tässä vaiheessa ei mitään valintaa tarvitsekaan lyödä lukkoon, niin olemme kuitenkin pyytäneet suuntaa-antavia tarjouksia muutamilta porrasvalmistajista jo näin etukäteen. Tarjousten pohjalta osaamme sitten varata budjettiin tarpeeksi liikkumavaraa, jotta aikanaan nämä unelmien portaat saadaan kotiutettua meillekin! 
 

Kommentit

  1. mites leijuvat betoniportaat? En saanut unelmaa toteutettua, mutta aika kivat portaat on kuitenkin tulossa (ja pinnakaiteet on tällä hetkellä vieläkin 1. vaihtoehto)

    https://betonielementtitalo.blogspot.fi/2017/05/sisaportaat.html

    VastaaPoista
  2. Minkälaiset portaat teille lopulta tuli? Ystäväni rakennutti betonitalon Kirkkonummella ja päätti käyttää kerrostaloista tuttua mosaiikkibetonia askeleissa. Alkuun epäilin valintaa mutta upea tuli! Ilmeisesti erittäin kestävä valinta ja ei tarvitse paljon hoitamista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit