Muutto ja ajatuksia remontoimisesta

Viime viikonloppuna pääsimme vihdoin muuttamaan tavaramme vanhasta asunnostamme väliaikaiseen vuokra-asuntoon. Vaikka muuttoa oli valmisteltu jo hyvä tovi, ei silti voi kuin ihmetellä, kuinka paljon tavaraa kahdella ihmisellä ehtii kertymään vuosien saatossa. Tämän muuton kanssa teimme kuitenkin jo alusta asti selväksi itsellemme sen, että luovumme kaikesta turhasta, vähänkäytetystä tai meille muuten vaan sopimattomasta tavarasta. Karsimista toki helpotti se, että väliaikaisen kotimme pinta-ala on alle puolet vanhan kotimme alasta. Ja koska emme ole ajatelleet asua seuraavaa vuotta muuttolaatikoiden keskellä, ei auttanut muuta kuin alkaa karsimaan tavaraa kovemmalla kädellä.

Tavaroista luopuminen ei lopulta tuottanut kovinkaan paljoa tuskaa ja itseasiassa, tavaroiden kiertoon laittaminen konkretisoi jotenkin ennestään itsellemme tätä seuraavaa elämänvaihetta. Suuret kalusteet löysivät uudet kodit helposti nettikirppiksen kautta ja vuosien varrella kertyneet ylimääräiset pientavarat ja elektroniikka kärrättiin suoraan kierrätyskeskukseen. Jätimme itsellemme ainoastaan ne tavarat ja kalusteet, jotka oikeasti haluamme säilyttää ja jotka ovat meille tärkeitä.

Mutta vaikka suurin osa omaisuudesta laitettiinkin kiertoon, ei muuttoviikonloppu ollut edelleenkään mikään helppo nakki. Kyllä sitä kannettavaa ja sijoiteltavaa tuntui edelleenkin löytyvän enemmän kuin tarpeeksi! Ja pakko myöntää, että jossain vaiheessa nousi kyllä kylmä hiki otsalle sen suhteen, saadaanko tavaroita ikinä sijoitettua mihinkään järkäviin paikkoihin. Itse asunnon sisälle tuotavia tavaroita ei ollut niinkään paljon, toki sohva, sänky ja keittiön varustelu vievät jonkin verran tilaa, mutta silti uuden kotimme sisätiloihin vanhat tavaramme loksahtivat yllättävän helposti omille paikoilleen. Enemmän harmaita hiuksia meille aiheutti erilaisten varastojen sisältö sekä niiden sijoittelu uuteen, pieneen verkkokellariimme. Koska olemme (jälleen) aloittamassa uutta rakennusprojektia, emme nähneet järkeväksi luopua rakennus -ja remointointitarvikkeistamme. Näiden sijoittelu siten, että ne ovat helposti löydettävissä ja käytettävissä myös seuraavan vuoden aikana, ei sitten ollutkaan mikään ihan yksinkertaisin tehtävä. Lopulta päädyimme hakemaan avuksi Ikeasta HEJNE-hyllyköt, johon sitten lajitellut ja laatioidut tavarat järjesteltiin paikoilleen. Pieneen kellarivarastoon jouduttiin toki sitten pinoamaan vielä mm. talvirenkaat ja matkalaukut lattiatasolle, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin - kellarivarasto on lukossa ja kaikki tavarat säilötty siististi sen sisälle.

* * *

Muutto herättää aina erilaisia tunteita esille. Olisi voinut kuvitella, että lähtö vanhasta kodista tuntuisi jotenkin haikealta, mutta tällä kertaa lähteminen oli yllättävänkin helppoa meille. Liekö syynä se, että polte uudesta, rakennettavasta kodista on sen verran suuri, että vanhasta luopuminen oli vain yksi merkkipaalu tällä matkalla.

Jos jotain tuli kuitenkin vanhan asunnon loppusiivouksen aikana mietittyä jopa haikein mielin, niin sitä, mitä olemme oppineet aiemmista remonteista. Siis, mitä tekisimme edelleen samalla tavalla ja mitä valintoja emme mahdollisesti enää jatkossa tekisi. Tässäpä siis näitä lyhyesti listattuna:

Lattiassa laatu on kaiken A ja O. Teimme edellisen asunnon kohdalla sen virheen, että päädyimme säästämään remontointikustannuksissa nimenomaan lattian kohdalla. Valitsimme lattiaksi edullisen laminaatin, jonka huomasimme jo heti asennusvaiheessa helposti hajoavaksi ja lohkeilevaksi ponttisaumojen kohdalta. Ja kokemus ei tässä vuosien aikana yhtään sen parempaan suuntaan mennyt, päinvastoin; Pienimmistäkin kolahduksista ja pudotuksista lattiaan tuli aina jokin jälki ja pahimmillaan pinnasta irtosi pala pois.

Jo tässä vaiheessa tiedämme aivan varmaksi sen, että uudessa asunnossa tulemme satsaamaan laadukkaaseen, aitopuiseen lattiaan, joka kestää kovaa arjen käyttöä ja kulutusta. Jos jossain kohtaa täytyy tehdä säästötoimenpiteitä, olemme täysin valmiit asentamaan lattian itse uuteen asuntoon. Kun lattiaksi valitaan ns. uiva lattia, on sen asentaminen itse vähälläkin aiemmalla kokemuksella suhteellisen yksinkertaista ja helppoa. Minkä siis lattian materiaaleissa tuhlaa, voi helposti säästää asennustöissä.

Ikean keittiöt.  Kahden edellisen asunnon keittiöt hankimme Ikeasta ja voimme käsi sydämmellä suositella näitä keittiöitä myös kaikille muille remontoijille ja rakentajille. Ikean keittiöt ovat huomattavasti huokeammat moniin muihin keittiötoimittajiin verrattuna ja silti laatu näissä on ihan yhtä hyvä kuin missä tahansa muussa keittiössä. Ikealla on laaja valikoima ovia, vetimiä ja pöytätasoja ja Ikean oman suunnittelupalvelun avulla on jokaisen helppo suunnitella omien tarpeidensa mukainen keittiökokonaisuus. Ikean keittiökaapistojen rinnalle teimme molemmissa aikaisemmissa asunnoissa erikoisemmat välitilalaatoitukset sekä tilasimme täyspuiset työtasot ja jo näinkin pienillä valinnoilla keittiöistä saatiin heti hieman ryhdikkäämmän ja arvokkaamman oloiset.

Jos keittiöstä jotain muuta haluamme tässä vaiheessa mainita niin sen, että suunnitteluun kannattaa varata runsaasti aikaa. Se, mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi juuri teillä. Suosittelemmekin siis miettimään tarkoin, kuinka teillä keittiötä halutaan käytettävän, mitkä ovat teille ne tärkeimmät toiminnallisuudet ja kuinka paljon esimerkiksi säilytystilaa tarvitaan. Kokemuksemme mukaan esimerkiksi säilytystilojen kanssa kannattaa mielummin ylimitoittaa kuin alimitoittaa, tilaa keittiössä kuitenkin aina tarvitaan. Yksittäisenä säilytysratkaisuna aiemmista keittiöistämme suosittelisimme erityisesti täyskorkeaa (apteekkari)kaappia, jossa on helppo säilyttää kaikkia kodin kuiva-ainetarvikkeita. Toinen vinkkimme liittyy uunin, mikroaaltouunin ja astianpesukoneen sijoitteluun; Miettikää, sijoitetaanko laitteet ns. normaaleille paikoilleen vai olisiko koneiden nostaminen käyttötasolle teille parempi ratkaisu?


Vessa ja kylpyhuone. Jos kyseessä on remonttikohde, selvittäkää voidaanko kylpyhuoneiden lattioiden laatoitus tehdä vanhojen laattojen päälle. Meillä kävi edellisen asunnon kohdalla hyvä tuuri tämän suhteen ja saimme helposti päivitettyä vessan ja kylpyhuoneen tälle vuosikymmenelle laatoittamalla lattiat tummanharmaalla peruslaatalla. Toinen pienen budjetin remonttivinkki on kaakelimaali, jolla saadaan oikeast kivannäköistä pintaa aikaan nopeasti ja helposti.

Edellisessä asunnossa päädyimme vaihtamaan lisäksi vanhat peilikaapit uusiin isoihin peileihin, joka muutti vessojen ilmeen kertaheitolla huomattavasti modernimmaksi. Vessoihin sopivat peilit löytyivät nämäkin ehkä hieman yllättäen Ikeasta. Loppusilaus vessojen ja kylpyhuoneen pienremonttiin saatiin sitten niinkin yksinkertaisesti kuin vaihtamalla koukut ja telineet uusiin, yleisilmeeltään yhdenmukaisiin malleihin.

Ikean SONGE Peili valittiin edellisen kylpyhuoneen peiliksi ja se toimi samalla koko tilan katseenvangitsijana. Peiliä ei ole ehkä alunperin tarkoitettu nimenomaan kylpyhuoneessa käytettäväksi, mutta vaakatasoon asennettuna toimi mielestämme täydellisesti hieman modernimman tunnelman luomisessa.

Työkalut. Rakentamisesta ja remontoimisesta voi tehdä joko täyttä tuskaa tai siedettävää ja paikoitellen jopa mukavaa työkaluvalinnoilla. Jos käytössä on kunnon välineet, saadaan työvaiheet sujumaan huomattavasti vauhdikkaammin kuin silloin, kun työkalut ovat vanhoja ja kuluneita tai niitä ei ole. Ennen minkään työvaiheen aloittamista kannattaa siis käydä läpi oma työkaluarsenaali ja miettiä tarkoin, minkälaisia työkaluja tarvitaan kunkin vaiheen suorittamiseen. Isompia laitteita ei aina tarvitse itse ostaa vaan niitä on myös mahdollista vuokrata.

Eräs meidän käyttössämme loistavaksi osoittautunut työväline oli maaliruisku, jolla saimme edellisen asunnon katot ja seinät maalattua hyvällä ja tasaisella lopputuloksella. Toki ruiskumaalaaminen vaatii aina esim. ikkunoiden, ovien ja kaapistojen suojaamista, mutta valmistelutöiden jälkeen itse maalaaminen sujuikin sitten hyvin helposti ja kätevästi. Laitteen hankimme itsellemme, sillä arvelimme sille tulevan myös myöhemmin tarvetta. Toisaalta nämä isot laitteet on myös tarvittaessa mahdollista myydä eteenpäin, jolloin käyttämättömät laitteet eivät jää nurkkiin pölyyntymään.

Hintojen vertailu. Usein edes pieni hintojen vertaileminen kannattaa ja esimerkiksi kodinkoneiden ja kylpyhuonekalusteiden tilaaminen Suomen ulkopuolelta voi tulla huomattavasti edullisemmaksi. Itse tilasimme viimeksi kodinkoneet Virosta ja hanat, keittiön altaat ja lamput Briteistä. Säästimme pienellä lisävaivalla reippaasti euroja ja saimme kuitenkin samanaikaisesti laadultaan paremmat laitteet ja kalusteet itsellemme. Toki ulkomailta tilatessa on hyvä varautua odottamaan tuotteita hieman pidempään, mutta oman kokemuksemme mukaan odotusaika ei lopulta poikennut kovinkaan paljon kotimaan toimituksista.

* * *

Nyt on siis muutto väliaikaiseen kotiin tehty ja on aika pyöräyttää suunnittelu seuraavalle tasolle. Tällä hetkellä näyttäisi kovin vahvasti siltä, että projektimme pääsee etenemään hyvinkin konkreettisesti seuraavien viikkojen aikana, sillä olemme löytäneet unelmiemme tontin ja hyväksyneet kirjallisesti siitä saamamme vastatarjouksen. Matka on siis viittä vaille virallisesti alkanut!




Kommentit

Suositut tekstit