Viikko 2-3: Tontilla tapahtuu

Viime tekstin julkaisu tapahtui odotettua myöhempään ja  julkaise-nappia painaessa meillä kyllä oli jo isoja uutisia takataskussa rakennuslupaan liittyen; lupa nimittäin heltisi Espoon kaupungilta jo viime viikolla! Meillä kävi kyllä kaikin tavoin tuuri tuon luvan hakemisen kanssa, sillä prosessi eteni paitsi nopeasti (kokonaiskäsittelyaika max. 3 viikkoa) niin myös lupa meni läpi ilman mitään erikoishuomautuksia mistään! Koska meillä ei ihan perinteinen rakennusprojekti ole käynnistymässä, oli meillä koko ajan pieni pelko siitä, josko esimerkiksi meidän rakennusten korkeudesta tulisi jotain sanomista. Onneksi sekä talon että tallin korkeat harjakorkeudet oli nähty oikein sopivina suhteessa naapuritaloihin. Lisäksi rakennuslupaan oli vielä kauniisti kirjoitettu, että meidän suunnitelmamme yhdistävät hyvällä tavalla uutta ja vanhaa rakentamista (meidän viereisellä tontilla kun on vanhempi teollisuushalli, mikä on hieman poikkeuksellinen noin muuten omakotitaloja täynnä olevalla uudisrakennusalueella).


Rakennusluvan kilahdettua postiluukusta lähti meillä heti iso pyörä pyörimään ja jo seuraavana päivänä meillä oli tontille ajettuna kaivinkone maatöiden aloittamista varten. Näin talvirakentajina meillä kävi onni myös siinä, että vielä viime viikolla ei maassa ollut yhtään (!) lunta ja pintamaat päästiin irrottamaan kovinkin helposti tontilta. Samassa yhteydessä revittiin kaikki isot kannot ylös maasta sekä keräiltiin tontilta löytyneet isot kivet tontin takareunaan, leikkialueen reunoille. Alkukaivuutöissä tuli jopa hieman yllätyksenä, kuinka paljon niitä kiviä lopulta maan alta löytyikään. Onneksi emme joudu maksamaan näiden kivien poiskuljetuksesta mitään, sillä alunperinkin oli tarkoitus käyttää näitä kiviä osana piharakentamista. On jotenkin muutenkin mahtavaa ajatella, miten tontti sanelee ja ohjailee rakentamista omilla muodoillaan ja siitä löytyvillä materiaaleilla; alunperin emme olisi varmasti osanneet ajatella tällaisen luonnonkivimuurin rakentamista, mutta materiaalien ilmestyessä kuin  tyhjästä tuntuu tämä täysin luonnolliselta ja oikealta tavalta lähteä rakentamaan pihaa.



Kävimme tällä viikolla myös rakennusvirastossa virallisessa aloituspalaverissa, johon osallistui meidän lisäksemme sekä pääsuunnittelija, vastaava mestari että kaupunkin rakennustarkastaja. Ihan mielenkiintoinen palaveri kaiken kaikkiaan ja vahvisti vain sitä mielikuvaamme, kuinka säädeltyä koko rakentaminen Suomessa onkaan. Erityisesti tässä alkuvaiheessa tunnutaan tarvitsevan jos jonkinlaista välitarkistusta ennenkuin päästään konkreettisesti siirtymään eteenpäin. Lisäksi tietysti jokainen erillinen suunnitelma (perustussuunnitelmat ja rakennesuunnitelmat noin muutamia mainitaksemme) täytyy aina erikseen käydä esittelemässä ja hyväksyttämässä kaupungin puolella. Tämä täytyy nyt vain ottaa siten, että rakennuttajan parasta tässä ajatellaan ja yritetään varmistaa, että kaikki menee niinkuin pitää eikä mitään yllätyksiä pääse sitten myöhemmin ilmenemään..

Tällä viikolla saimme myös talon sähkösuunnitelman tarkistettaavaksi. Uusi aluevaltaus tämäkin, kun täytyy yrittää miettiä, minkälaista valaistusta mihinkin tilaan halutaan ja mikä määrä valaisimia per tila on riittävästi. Olemme päätyneet tekemään todella yksinkertaisen yleisvalaistuksen puhtaasti kattoon upotettavilla led-valaisimilla ja ainoastaan keittiön ruokapöydän ja olohuoneen sohvaryhmän yläpuolelle tullaan sijoittamaan roikkuvat valaisimet. Nämä toimivat sitten osittain myös tilan katseenvangitsijoina. Kovasti olemme myös yrittäneet järkeistää valokatkaisijoiden määrää ja sijoittelua siten, että valojen päälle- ja poislaitto tapahtuu luontevasti tilasta toiseen liikkuessa.

Viikon viimeiset tonttityöt hoidettiin eilen alta pois, kun kävimme valmistelemassa talon kohdalla vielä tällä hetkellä olevan kallion valmiiksi räjäytystöille. Kallioalue putsattiin lumesta (pakkaset ja sitä myöden vuoden ensimmäinen lumikerros saatiin siis meidänkin tontille) ja louhittavan kallion alalle merkittiin muutaman metrin välein korkopisteet valmiiksi. Viimeiset isot tontin pohjan muokkaukseen liittyvät työt saadaan siis todennäköisesti viimeisteltyä tämän viikon aikana, kun ylimääräinen kallio saadaan räjäytettyä talon perustusten tieltä pois ja räjäyttelystä syntyvä kalliomurske siirrettyä ajopihaan tulevan asfaltin kohdalle maatäytöiksi.


Kommentit

  1. Raksahommia on aina hauska seurata, juurikin sitä etenemistä. Meillekin rakennetaan uutta hallia, asumme aika maalla. Halli ollut haaveissa jo kauemman aikaa, nyt siihen seuraavaksi asennetaan teollisuusputket. Meillä täytyi myös tehdä hieman räjähdystöitä, eli täälläkään ei niiltä vältytty.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit