Oikovedoksista lupakuviksi ja rakennusluvan hakeminen

Kun syksyllä saimme oikovedokset katsottavaksi ja kommentoitavaksi, taisin kommentoida tänne, että varsin pienin muutoksin tulemme saamaan kuvat lupavalmiiksi. Tuossa vaiheessa ajattelimme, että homma on ihan päivässä parissa valmis ja homma saadaan sitä myöten eteenpäin.

Vaan eipä asia ihan niin yksinkertainen sitten ollutkaan. Vaikka suhteellisen pienistä muutoksista oli kyse, saimme lopulta yllättävän paljon aikaa kulumaan puolin ja toisin kuvia kommentoidessa ja korjatessa. Näin työn tilaajana sitä saa kyllä olla ihan äärimmäisen tarkkana, jotta kaikki kommentit tulee varmasti huomioitua ja korjattua kuviin. Meillä kävi itseasiassa useampaan otteeseen niin, että pyydetyt muutokset olivat jääneet syystä tai toisesta tekemättä kuviin talotoimittajan puolelta. Lisäksi huomasimme itsekin vasta paljon antamiamme muutoskommentteja myöhemmin, että tuplakorkean tilan rajaava seinä oli piirretty eri pituiseksi ylä- ja alakerran osalta. Siis kaikkia tällaisia asioita, joita ensimmäistä taloaan rakentava henkilö ei välttämättä osaa yksinkertaisesti huomata, vaikka kuvia kuinka tihrustaa (eikä virhettä muuten onnistunut huomaamaan myöskään pääsuunnittelija tai vastaava mestari). Näiden kuvien kanssa pitää siis oikovedosvaiheessa olla äärimmäisen tarkkana, jotta sinne ei pääse lipsahtamaan varsinkaan sellaisia rakenteellisia virheitä, joiden kanssa ollaan sitten myöhemmin  pulassa.


Pallottelua kuvien osalta käytiin erityisesti lattiakorkojen määrittämisen kanssa. Olimme aluksi itse täysin pihalla siitä, kenen puoleen meidän tulisi kääntyä talon ja tallin lattiakorkojen kanssa. Aluksi pääsuunnittelija ja talotoimittaja osoittelivat toisiaan sormilla tässä asiassa, mutta lopulta lattiakorot saatiin sitten katsottua kuntoon yhdessä pääsuunnittelijan kanssa.

Lattiakorkojen määrittelyvaiheessa teimme pienen muutoksen alkuperäiseen pihasuunnitelmaan; päädyimme laskemaan golfalueen/leikkipihan hieman sisäänkäyntipihaa alemmalle tasolle. Miksi? Joudumme nykyisen suunnitelman myötä nostamaan hieman maan pintaa autotallin ja -katoksen kohdalta. Täyttömaana voimme hyödyntää louhetta, jota saamme talopohjan kohdalta räjäytettävästä kalliosta. Tämä ei kuitenkaan tule sellaisenaan tietenkään vielä riittämään, vaan joudumme tilaamaan täyttöjä tälle alueemme myös ulkopuolelta. Jotta emme joutuisi koko alapihaa täyttämään, jätämme toiminnallisen golfalueen hieman alemmalle tasolle muusta pihasta. Alue rajataan tukimuurilla, jota voidaan hyödyntää myös pihan valaistuksessa muuriin upotettujen valaisimien avulla.



Muut muutokset kuviin koskivat lähinnä pieniä virheitä, joita kuviin oli päässyt livahtamaan; muutamista ikkunoista oli jäänyt merkitsemättä turvalasi, takka oli unohtunut kokonaan, saunan kokoa kasvatettiin hieman, vesiposti / sähköpääkeskus / maalämpökaivo siirrettiin toisaalle, terassin kokoa muutettiin jne. Lisäksi pyysimme lisäämään eristettä lattiaan ja seiniin sekä äänimeluselvityksen jälkeen talotoimittaja lisäsi vielä ääniloukut talon kattorakenteisiin.

Isoin ja merkittävin muutos asemakaavaan tehtiin autotallin ja -katoksen sijoittelussa - virallisissa kuvissa rakennukset on nyt eriytetty toisistaan kokonaan (alkuperäisessä suunnitelmassa nämä olivat yhtä pitkää rakennusta, jossa seinä erotti tallin ja katoksen toisistaan), jotta rakennuslupa on ylipäätänsä mahdollista saada näille.

Virallisten kuvien lisäksi pyöriteltiin toki myös muutamia muita rakennuslupaan vaadittavia liitteitä ja selvityksiä, tehtiin piha -ja talovärisuunnitelma sekä kuultiin kaikki seitsemän rajanaapuria. Kun kaikki tarvittava materiaali oli vihdoin kasassa joulukuun alussa, pääsimme viimeistelemään rakennuslupahakemuksemme ja jättämään sen Espoon kaupungille käsittelyyn.


Rakennuslupahakemuksen jättämisen jälkeen olemme pyrkineet valmistautumaan mahdollisimman tehokkaasti pian alkavaa maatyövaihetta varten. Joulukuussa tontillamme kaadettiin kaikki siellä olleet loput puut ja viimeiset viikot on kulutettu puiden pilkkomiseen ja varastointiin. Jo nyt voi sanoa, ettei polttopuu tule seuraavina vuosina meiltä kyllä loppumaan kesken.

Vuosi 2018 ja rakentaminen ovat vihdoin tällä - on tätä jo odotettukin!

Kommentit

Suositut tekstit