Ei se ihan perinteinen autotalli


Nyt kun meillä alkaa olemaan selvät sävelet myös autotallin -ja katoksen osalta, lienee paikallaan avata hieman tarkemmin koko prosessia suunnittelun ja toimittajan valinnan taustalla.

Mitkä olivat koko suunnittelun lähtökohdat?

Tallin kohdalla tavoitteena oli ja on rakentaa mahdollisimman suuri autotalli. Siis sellainen, jossa on riittävästi tilaa tehdä ja touhuta. Autoilevan puoliskon mielestä tilaa ei voi ikinä olla liikaa; Itseasiassa, liian pieni ja/tai ahdas talli johtaa helposti siihen, että autotallissa ei tule puuhailtua ja tehtyä asioita, joita siellä aluperin on suunniteltu tehtäväksi.

Kuva nappara-autotallit.fi

Autotalli itsessään oli meillä yksi merkittävä ehto koko rakennusprojektiin lähtemiselle. Älkääkä ymmärtäkö väärin, kyllä omakotitalo on meille ihan huippujuttu ja odotettu asia koko rakennusprojektissa. Koko rakentamissuunnittelua lähti kuitenkin ajamaan aito tarve saada parempi säilytystila ja työtila auto -ja muita töitä varten. Yhtenä vaihtoehtona pyöriteltiin pitkään talliosaketta tai vuokratallia. Nopealla matematiikalla selvisi kuitenkin, että samalla rahalla rakentaisimme itsellemme jo vähän paremman tallin omakotitalon yhteyteen. Lisäksi omalla pihalla seisovalla autotallilla on lukuisia muita etuja vuokratalliin nähden: pääset töihin milloin haluat eikä kalenterista tarvitse etukäteen suunnitella aikaa työn suorittamiselle. Lisäksi pidempien projektien suorittaminen onnistuu helposti, sillä auton voi jättää "telakalle" useammaksi päiväksi.

Haluttu autotallin koko toi toki omat haasteensa sopivan tontin löytämiseksi. Vaatimuksena kun oli löytää tontti pääkaupunkiseudulta ja rakentaa tontille myös kunnon kokoinen omakotitalo, ei potentiaalisia vaihtoehtoja niin vain tullutkaan vastaan. Tai toki, jos meillä olisi ollut rajaton budjetti, niin kyllä niitä vaihtoehtojakin olisi varmasti ollut enemmän. Lopulta meillä kävi paremmin kuin hyvin, kun löysimme isohkon tontin mukavalta talo-alueelta sopivien etäisyyksien päästä molempien työpaikoista, perheistä ja ostosmahdollisuuksista. Edelleen tänä päivänä tunnemme onnekkuutta, että juuri kyseinen tontti sattui meillä osumaan silmiin myytävien tonttien ilmoitusten joukosta!

Kuva nappara-autotallit.fi

Mitä toiminnallisuuksia autotalliin on tulossa ja miksi?

Kuten jo ylläolevasta tuli hyvin selväksi, on autotallissa kyettävä tekemään erinäisiä auton huoltotöitä: renkaanvaihtoa, korjauksia yms. Jotta työskentely autotallissa olisi mahdollisimman helppoa, tarvitaan korkeutta, joka mahdollistaa korjaamo-nostinten käytön. Lisäksi autojen ympärille tulee varata tarpeeksi liikkumatilaa, jolloin työn tekeminen on miellyttävämpää eikä tarvitse koko ajan olla pujottelemassa erinäisten esteiden ohitse.

Autotalli on tarkoitettu sen toisen autopaikan osalta myös mahdollisen harrasteauton säilyttämiseen. Jotta tila optimoidaan entisestään, on suunnitelmissa sijoittaa nelipilarinostin tälle paikalle. Parhaassa tapauksessa autotallissa voidaan tällöin säilyttää sekä harrasteautoa ylös nostettuna että käyttöautoa sen alla. Mikäli käyttöauto ei ole paikallaan harrasteauton alla, mahtuu tilassa joka tapauksessa kävelemään.

Kylmä, lämmin vai puolilämmin autotalli?

Koska autotallissa tulee pystyä tekemään pidempiäkin aikoja töitä, tullaan se toteuttamaan puolilämpimänä. Täysin lämmin talli tulisi kustannuksiltaan liian kalliiksi ja toisaalta sitten taas kylmä talli ei tee välttämättä kovin hyvää tallissa säilytettäville autoille.

Kuva smartia.fi

Miten autotallitoimittajan etsiminen eteni?

Toisella meistä oli vaatimuksia autotallin ulkonäölle (sama muotokieli talon kanssa) ja toisella toiminnallisuuksien ja mittojen osalta (korkea, mahdollisimman iso pinta-alaltaan). Alun suunnittelu käynnistyi puhtaasti Googlen ja omien mittailujen avulla - tällä pyrittiin lähinnä hahmottamaan, minkälaisia vaihtoehtoja tällä hetkellä on tarjolla ja kuinka isoa tallia pitäisi oikeasti lähteä etsimään. Hyvin nopeasti huomasimme, että useat autotallitoimittajat pitivät valikoimissaan hyvin perinteisiä ratkaisuja eikä ajatustemme mukaista autotallia tai katosta löytynyt valikoimista ollenkaan.

Autotallitoimittajan metsästämistä lähdettiin sitten edistämään hieman toista reittiä pitkin. Istuimme alas arkkitehdin kanssa, joka piirsi toiveidemme pohjalta julkisivu -ja pohjakuvat tulevasta tallistamme. Nämä kuvat toimitimme sitten noin kahdeksalle autotallitoimittajalle tarjouspyynnön kera. Lopulta vain muutama autotallitoimittaja pystyi tekemään meille tarjouksen kuviemme pohjalta ja valintamme osui toimittajaan, joka ainoana pystyi toteuttamaan täysin sen, mitä alunperin pyysimme.

Materiaalivalinnat?

Autotalli tulee noudattelemaan täysin talon linjaa ulkomateriaalien osalta: seinät toteutetaan talon tapaan leveällä vaakapaneelilla ja tallin pulpettikatoksi tulee Ruukin musta peltikatto.

Autotalliin tulee kaksi sähköistä nosto-ovea kooltaan 2750 mm x 2250 mm, lisäksi niiden viereen sijoitetaan normaalilevyinen käyntiovi.

Kuva smartia.fi

Mikä autotallissa tulee olemaan ehdottomasti parasta?

Muutama asia tulee jo tässä vaiheessa mieleen:

1. Autotalli on ainoastaan auton säilytystä sekä autojen huoltotoimenpiteitä varten. Autotalli ei tule toimimaan minkään muun tavaran säilytyspaikkana vaan se on ihan oikeasti pyhitetty juuri sille käyttötarkoitukselle, mille se rakennetaankin.

2. Kaikki tarvittavat tavarat ja välineet tullaan sijoittamaan optimaalisesti autotallin kaappeihin. Siis tässä tapauksessa: autonpesuvälineet, letkut , työkalut jne. Lisäksi autotalliin sijoitetaan pieni pesukone autonpesuvälineiden pyykkäämistä varten sekä erillinen allas ja hana esimerkiksi käsienpesua varten.

3. Autonosturit. Arvokkaat hankkia, mutta tulevat maksamaan itsensä takaisin helpottamalla esimerkiksi renkaiden vaihtoa.

* * *

Ehkä jollekin voi tuntua hullulta, että olemme valmiita panostamaan tähän(kin) osaan rakentamisessa, vaikka kyseessä voi monen mielestä olla "vain" autotalli.  Meille rakennusprojekti on kuitenkin monella tapaa unelmien toteuttamista; Rakennamme siten, että mahdollistamme meille tärkeitä asioita, on kyseessä sitten liikunta (urheiluhuone kodin yläkerrassa), oleilu perheen ja ystävien kanssa (avara keittiö/olohuone) tai omat harrastukset (no ne autot). Voisi kai sitä rahansa huonomminkin käyttää.

Kommentit

  1. Hei, en tiedä joko sopimuksen teitte mutta vinkkaisin, että edullisin ratkaisu olisi varmaankin palkata pari timpuria hommiin ja tehdä autotalli pitkästä tavarasta arkkitehti- ja rakennekuvien mukaan. Tarvikkeet voi tilata sitten rautakaupasta itse tai usein ne saa myös talotoimittajaltakin hyvään hintaan. Näin mekin teimme, ja teimme myös osan työvaiheista itse. Sehän on sinällään simppeliä työtä ja kalleimmat osat ovat lähinnä lattiavalu, nosto-ovet ja katto. Toisaalta tuon rungon voi saada myös taloelementtien toimittajilta suoraan elementteinäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tätäkin vaihtoehtoa punnittiin jonkin aikaa, siis että olisimme palkanneet timpurit suoraan meille työmaalle töihin. Ehkä isoimpana "riskinä" näimme tässä sen, että emme loppujen lopuksi osanneet arvioida tarpeeksi hyvin, mitä työ meille lopulta maksaisi (vaikka autotallia varten on ihan mukava budjetti varattuna, niin sitten taas toisaalta, siitä ei ole enää varaa lähteä menemään yli!) Kun sitten onnistuimme löytämään hyvän autotallitoimittajan ja pääsimme hinnan puolesta budjettiin sopivaan lopputulokseen, niin valinta oli lopulta varsin helppo. Meilläkin tosin autotallitoimittajan vastuulla on puhtaasti rungon pystytys, meille jää sitten juuri noiden nosto-ovien, katon yms. tekeminen.

      Poista
  2. Todella kivannäköisiä autotalli vaihtoehtoja ja sopii hyvin monille eri pihoille. Mekin piharemontin yhteydessä ja lumenluontiin kyllästyneinä teetettiin teräshalli-tyylinen autotalli meille, joka vaan koottiin meidän pihassa. Tuo on kyllä totta, että samalla kun tekee niin tekee tarpeeksi suuren, että mahtuu juuri auton lisäksi touhuamaan myös sinne.

    VastaaPoista
  3. Onpas upean näköinen autotalli. Me rakennettiin jo viisi vuotta sitten talo ja rakennusvaiheessa otettiin väliaikaiseksi ratkaisuksi pieni teräshalli autolle ja varastoksi. Meillekin oli tärkeää saada autolle heti säilytyspaikka. Nyt sitten aletaan vihdoin rakentamaan autotallia, ja tulin tänne etsimään ideoita.

    VastaaPoista
  4. Hieno autotalli! Tuli mieleen noista kriteereistä mieleen paloturvallisuus. Kaverini harrastaa paljon puun työstöä ja laitteet ovat ulkohallin huoneessa. Hän hankki palo-oven huoneeseen. Tällä tavoin hän on voinut olla varmempi, että mahdollinen tulipalo ei leviä muuhun tilaan nopeasti. Ehkä tästä voi olla myös apua mikäli tuo talli antaa mahdollisuuden miettiä palo-ovia.

    VastaaPoista
  5. Uudella tontilla tila määrittelee usein autotallin koon ja mahdollisuudet. Hieno autotalli kyllä teille tuli piirrustuksen perusteella. Ystäväni rakensi omakotitalon tontille, missä jouduttiin tyytymään pieneen autotalliin. Heillä oli pieni tontti hieman kauempana mihin he saivat luvan rakentaa varastohallin. Ilmeisesti tällä tavoin he pystyivät ratkaisemaan varastointiin liittyvät huolet. Hallitilaa tuli vielä siten, että esimerkiksi autolle pystyi tekemään pientä huoltoa. Erillisen hallin rakentaminen ei toki ole ihan jokaisella ajatuksena tai mahdollisuus. https://www.asennustiimi.fi/palvelut/hallin-hankinta/

    VastaaPoista
  6. Kiitos hyvistä suosituksista, ja ei todellakaan ole perinteinen autotalli. Meilläkin alkaa oma autotallin rakentaminen oikein todenteolla nyt syksyllä. Jonkin verran ollaan etsitty yrityksiä http://www.kodinplaza.fi/ kautta, ja saatu muutama tarjouskin. Kannattaa käyttää mielummin vaikka vähän enemmän aikaa kuin lähteä suin päin teettämään.

    VastaaPoista
  7. Hyvältä tulee näyttämään teidän autotalli. Me ostimme hiljattain uuden talon, ja tontti on niin suuri että sieltä löytyy myös oma halli. Tämä meillä oli kriteerinä, koska tahdoimme myös paikan missä hän voi työskennellä rauhassa ja se paikka olisi nimenomaan pyhitetty hänen työtouhuilleen. Nyt meillä on haaveina maalata halli vielä teollisuusmaalilla, niin pysyy sitten hyvänä.

    VastaaPoista
  8. Tuo nosturi on varmasti hyvä idea. Tuttava on juuri rakentamassa myös omaa hallia, lähinnä juuri vain autoja varten. Tuskimpa sielä muuta säilytetään. Kuulemma teollisuusputkistot asennetaan seuraavaksi. Lupasi meidänkin autoa siellä sitten huoltaa.

    VastaaPoista
  9. Tuo on hyvä, jos pystyy pitämään autotallin sellaisena, että siitä ei tule säilytyspaikkaa. Helposti sinne kerääntyy sitä tavaraa. Meillä myös alkaa ensi vuonna maanrakennustyöt, kun autotalli rakennetaan meidän tontille. Samat on myös meidän tavoitteet.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit