Tulevan keittiön suunnitelmat

Meillä nyt tosiaan kävi sitten niin, että menimme ja ostimme keittiön kalusteineen ja kodinkoneineen jo valmiiksi. Tosin ei meillä paketit vielä nurkissa odottele kasatuksi tulemista, mutta toimitussopimus ja alustava toimitusaikataulu toimittajan kanssa on nyt kuitenkin lyöty lukkoon.

Miksi suunnitelmat ja sopimukset on jo tässä vaiheessa tehty? Kuten tuossa muutaman postauksen takaisessa oikovedosten esittelyssä kävi ilmi, halusimme suunnitella keittiön valmiiksi jo näin alkuvaiheessa jotta varmistumme siitä, että tietyt toiminnallisuudet saadaan sijoitettua valmiissa talossa halutuille paikoille. Koska rakennuspojektin alun suunnitteluvaiheessa tulee vesi -ja sähkösuunnitelmat lyödä lukkoon, oli jotenkin luonnollista, että keittiö tuli nyt sitten samassa yhteydessä suunniteltua ja piirrettyä ammattitaitoisen keittiösuunnittelijan kanssa valmiiksi. Eipähän sitten tarvitse myöhemmin harmitella, kuinka hella tai allas on sijoitettu väärälle kohdalle.


Kävimme noin vuosi sitten katsomassa yhtä myynnissä ollutta omakotitaloa, jossa keittiö oli toteutettu hyvin eleettömästi ja täysin integroidusti valkoisilla vetimettömillä kaapeilla. Tuo keittiö on jäänyt sieltä ajoilta saakka kummittelemaan mieliimme ja olikin helppo päätyä ovivalinnassa samanlaiseen toteutukseen.

Kuva Parman keittiöstä täältä

Jotta alakerta ei isojen valkoisten seinäpintojen ja täysvalkoisten keittiökaappien osalta jäisi täysin valjuksi ja kolkoksi, päätimme tuoda keittiöön värejä ja elementtejä asunnon muista tiloista. Työtason ja saarekkeen tason värin osalta arvoimme pitkään tumman ja vaalean välillä päätyen lopulta vaalean harmaaseen marmoritasoon.

Tiedetään, marmori ei välttämättä ole se kaikista helpoin ja käytännöllisin materiaali keittiön tasoon ottaen huomioon sen herkkyyden esimerkiksi hapokkaille ruoka-aineille. Meidän valitsemamme taso on kuitenkin tyypillisen kiiltävän marmorin sijaan mattainen, jossa tuollaiset happohyökkäykset eivät  toivottavasti näy niin helposti. Lisäksi keittiön suhteen edettiin kyllä puhtaasti siitä näkökulmasta, että siitä pitää saada upea! On siis lopulta pieni vaiva suojata pöytää  ruoanlaiton ja leipomisen aikana esimerkiksi isommalla leikkuulaudalla sekä huolehtia heti kokkailun jälkeen pintojen pyyhkimisestä. Ja edelleen, vaikka materiaaliksi onkin valmittu marmori, on keittiö tulossa meillä ihan normaaliin arkikäyttöön ja ymmärrämme, että ajan saatossa siihen tulee pieniä käytön ja kulumisen jälkiä.

Keittiön altaan ja hanan kohdalla käytämme taas "villiä korttia" - ne tulevat olemaan kokomustat. Allas tulee pomppaamaan kivasti esiin vaaleanharmaasta pöytätasosta ja on taas yksi pieni yksityiskohta ja katseenvangitsija keittiössä. Allas tullaan kiinnittämään tasoon altakiinnityksenä; mitään muuta vaihtoehtoa ei oikeastaan edes harkittu. Edelleen tullaan siihen, että keittiön tulee olla toimiva ja helppo käyttää. Altakiinnitettävä allas tukee tätä mm. sillä, että pinnat on helppo pyyhkiä ja mahdolliset pienet murut ja roskat voi pyyhkäistä rätillä suoraan altaaseen. Päältä kiinnitettävä allas on toki edullisempi toteuttaa, mutta arjessa se on kaikkea muuta kuin kätevä. Nykyisessä vuokra-asunnossa altaan reunojen alle on kertynyt valtavasti pientä roskaa, mikä on paitsi epäsiistin näköistä niin myös ihan mahdotonta poistaa.

Tilan tuplakorkealla oleva katto tuo oman mausteensa liesituulettimen sijoittelun suhteen. Emme halunneet valita perinteistä liesituuletinta ja pitkään mietimme pöytätasosta nousevaa liesituuletintä. Keittiösuunnittelijan kanssa jutellessamme kuulimme kuitenkin meille aiemmin täysin tuntemattomasta vaihtoehdosta Borasta, jossa liesituuletin on yhdistetty suoraan keittotasoon - erillisiä tuulettimia ei siis tarvita. Toimintalogiikkana tässä on se, että liesi palauttaa sisään vetämänsä höyryt huoneilmaan alakaappien alta ohjattavien puhaltimien avulla. Ilma ohjataan ulos siten, ettei se puhalla keittiössä kokkaavan henkilön jalkoihin vaan ilma tulee ulos vasta viereisten kaappien alaosasta. Nerokkaalta kuulostava ratkaisu, saa nähdä miten tämä toimii sitten ihan käytännössä.

Kuva Bora Basic täältä

Valaistuksen osalta teimme ratkaisun "mitä et voi piilottaa, korosta". Olemme päättäneet tuoda keittiön pitkälle sivulle 4 isohkoa, seinään kiinnitettävää mustaa valaisinta. Valaisimet tulevat olemaan rouhean loft-tyyliset, jolloin niillä saadaan kaivattua särmää ja mielenkiintoa keittiökokonaisuuteen. Jotain tämän tyylistä on tullut mietittyä:

Kuvassa Caravaggio Read -seinävalaisin, kuva täältä

Ja sitten se yksi herkkupala, josta perheen naispuoleinen eläjä on haaveillut jo pitkään: oma viinikaappi. Meillä jäi keittiöön niin paljon ylimääräistä tilaa, että saamme sijoitettua ihan kunnon kokoisen 60cm leveän viinikaapin saarekkeeseen yhdessä kolmen 60 cm leveän laatikoston kanssa. Kaapissa on mahdollisuus säilyttää pulloja kahdessa eri lämpötilassa samaan aikaan ja kaappi on muutenkin vetoisuutensa puolesta oikein passeli.

Nyt meillä on sitten jatkossa aina pullo kuohuvaa kylmässä yllätysvieraita varten!

Kommentit

Suositut tekstit