Miltä talomme näyttää? Ensimmäiset oikovedokset julki

Kävi niin onnekkaaksi, että lähestulkoon heti edellisen postauksen julkaistuamme saimme talotoimittajaltamme ensimmäiset oikovedokset (asemapiirros, julkisivukuvat, pohjakuvat) katsottavaksi ja kommentoitavaksi.

Oikovedokset on piirretty sopimusneuvottelujen yhteydessä tehtyjen suunnitelmien ja toivomiemme muutosten pohjalta. Yllätyimme siitä, kuinka hyvin näihin ensimmäisiin oikovedoksiin oli jo saatu kaikki oleellinen kohdilleen. Toki muutamia pieniä muutoksia kuviin tulee tehdä (mm. yhdestä alakerran ikkunasta puuttui turvalasi, pääsisäänkäynnin oveksi oli piirretty normaali ovi, vaikka meille on tulossa levikkeellinen ovi, takka puuttui kuvista kokonaan ja jotain muutoksia myös kalustesuunnitelmiin ja vesipisteisiin täytyy tehdä), mutta noin yleisesti olimme varsin tyytyväisiä näihin ensimmäisiin luonnoksiin.


Talon julkisivukuvista näkee hyvin tuon talon koon; korkeutta sillä on hulppeat 8 metriä. Kuvista pääsee varsin hyvin hahmottamaan myös sen, kuinka valtavan kokoiset ikkunat meille todella on tulossa keittiö-olohuone -seinämälle. Talohan on yleisilmeeltään varsin koruton "laatikko", mutta ikkunoilla saadaan tuotua sitten hieman kiinnostavuutta muuten varsin vähäeleiseen muotokieleen. Talon väriksi on tulossa rehellinen musta, joka sitten tietysti vielä omalta osaltaan tekee talosta näyttävän näköisen.


Sisätilat jakautuvat kahteen kerrokseen, joista ensimmäinen kerros on varattu puhtaasti elämistä ja olemista varten. Halusimme erityisesti ruoanlaittoon, syömiseen ja oleskeluun käyttää reippaalla kädellä neliöitä ja kuten kuvista näkee, tämä tila on toteutettu nyt tuplakorkeaksi ja avoimeksi. Olemme nimittäneet tätä tilaa elohuoneeksi, sillä toden totta, näihin neliöihin tulee suuri osa kotioleilustamme linkittymään. Alakerran toteutuksessa ihanaa on nimenomaan se, että olet sitten keittiössä tai olohuoneessa, olet käytännössä silti "samassa tilassa".


Yläkerta on pyhitetty puhtaasti nukkumista varten ja asunnon kaikki kolme makuuhuonetta on sijoitettu toiseen kerrokseen. Meille kuuluvassa Master Bedroomissa on toteutettu toiveemme mukaisesti liukuovin varusteltu vaatehuone, johon pääsee kulkemaan molemmilta puolilta sänkyä.  Kahden muun makuuhuoneen osalta tärkein vaatimuksemme oli niiden riittävän suuri koko - tänä päivänä kun näkee rakennettavan valitettavan pieniä ja pimeitä makuuhuoneita. Nyt molemmille makuuhuoneille on vaarattu reilusti neliöitä, lisäksi toisen makuuhuoneen yhteyteen tehdään erillinen vaatehuone. Ainakin ensimmäiset vuodet vaatehuoneeton makuuhuone tulee toimimaan sporttihuoneena ja sinne on jo kaavailtu ainakin puolapuita, isompaa treenialustaa sekä pienempiä urheiluun ja veyttelyyn liittyviä juttuja. Tällaiselle huoneelle meillä aktiivisesti urheilevilla on oikeasti ollut tarvetta!


Oikovedosten saavuttua laitoimme ne välittömästi eteenpäin sekä vastaavalle mestarille että pääsuunnittelijalle, jotta heidän kommentit ja muutospyynnöt tulee huomioitua talotoimittajan puolelle. Oikovedoksiin annettavat muutoskommentit tulee antaa talotoimittajalle viikon sisällä kuvien saapumisesta, joten ihan hyvällä tahdilla tässä on saanut kuvia käydä läpi.

Oikovedosten hyväksyminen ostajan eli meidän puoleltamme lyö lukkoon kaikki vesipisteiden paikat eli nämä ovat nyt meillä erityisen syynin alla. Onneksi olemme jo valitun keittiö -ja kodinhoitohuonetoimittajan kanssa tehneet tarkat kalustesuunnitelmat, joiden pohjalta vesipisteet on helppo tarkistaa kuntoon. Tässä hyvä vinkki myös muille rakentajille: suunnitelkaa keittiö, kohdinhoitohuone, kylpyhuone ja vessa(t) alkuvaiheessa projektia valmiiksi toiminnallisuuksien ja kalustesijoittelujen osalta; tällä tavalla vältytään paniikinomaiselta suunnittelulta siinä vaiheessa, kun talotoimittaja lähettää oikovedokset tarkistettavaksi ja hyväksyttäväksi.

Oikovedoksiin tuli myös hakea jo tässä vaiheessa suullinen hyväksyntä Espoon rakennusviraston lupakäsittelijältä. Meillä kävi varsin hyvä tuuri siinä, että olimme sopineet tämän tapaamisen jo useampi viikko sitten ja ajatelleet käydä esittelemässä suunnitelmat omien piirrostemme pohjalta. Kun oikovedokset kuitenkin saapuivat meille sähköpostiin päivää ennen tapaamista, saimme esiteltyä niiden pohjalta kaikki suunnitelmat.

Lupakäsittelijän tapaaminen oli oikein hyvä välitarkistuspiste sille, että tähän saakka tehdyt suunnitelmat täyttävät varmasti alueelle asetetut kaavamääräykset ja muut Espoossa rakentamiselle asetetut vaatimukset. Palaverissa meille selvisi mm. se, että rakennuslupaa varten meidän tulee tehdä muutamia täydentäviä suunnitelmia mm. katujulkisivupiirrustukset, josta käy ilmi omien rakennustemme korkeudet suhteutettuna naapuritonttien rakennuksiin. Tällä tavalla varmistetaan se, että rakennuksemme eivät ole "liian korkeita" suhteessa muihin ympäröivien tonttien rakennuksiin. Eli, vaikka asemakaava antaisikin mahdollisuuden rakentaa 2-kerroksinen talo, pitää se silti suhteuttaa rakennettavaan ympäristöön.


Toinen asia, josta saimme tapaamisessa palautetta, oli suunnittelemamme autotalli/autokatos-yhdistelmä. Espoossa rakennettavan autotallin pinta-ala saa olla lähtökohtaisesti enintään 50m2 ja Espoon kaupungin rakennusjärjestyksenkin mukaan maksimissaan 60 m2. Olimme suunnitelleet yhdistävämme autotallin ja autokatoksen yhdeksi pitkäksi rakennukseksi, mutta palaverissa selvisi, että joudumme nämä rakennukset eriyttämään toisistaan, jos mielimme saada rakennusluvan näille. Toisaalta saimme myös kuulla, että Espoossa autotallin/katoksen saa lähtökohtaisesti poikkeusluvalla sijoittaa aina 2 m päähän tien puoleisesta rajasta (koskee kaupungin omistamaa tietä); täten tulemme siis muuttamaan suunnitelmiamme siten, että autokatos sijoitetaan tontille pihaan ajettaessa ensimmäiseksi, jonka jälkeen autotalli rakennetaan kahden metrin välimatkalla omaksi rakennuksekseen.

Kommentit talotoimittajan suuntaan saadaan lähtemään ensi viikon alussa, jonka jälkeen tarkoituksenamme on varmistaa mahdollisimman pikaisesti autotallin -ja katoksen kohtalo. Nyt olemme vihdoin löytäneet muutaman potentiaalisen toimittajan tälle, joten sormet ja varpaat ristiin, että pääsette jo muutaman viikon sisällä kuulemaan ja näkemään tarkemmin, minkälaiset autotallirakennukset meille on tulossa.

Kommentit

Suositut tekstit