Kun asuntokuume yllättää

Se alkoi kovin yllättäen - haave omasta, itse rakennetusta kodista.

Omakotitaloasuminen ei meille kummallekaan ole ollut aiemmin mikään itsestäänselvyys tai tavoite. Tähän astista asumista on ohjannut aina enemmän tai vähemmän sijainti; hyvät liikenneyhteydet ja lyhyt työmatka on painanut lopulta vaakakupissa aina enemmän kuin itse asunto. Toki asumista ja asuntoja on pyritty muokkaamaan omien mieltymysten mukaiseksi ja takana onkin kahden edellisen kodin täysremontit.

Tällä hetkellä olemme tilanteessa, että oma vanha asunto on myyty pois alta ja muutto väliaikaiseen vuokra-asuntoon on edessä. Samaan aikaan suunnitelmat uuden, unelmien kodin osalta ovat kovassa vauhdissa. Mitään konreettisia siirtoja rakennettavan omakotitalon osalta ei ole vielä tehty ja esimerkiksi tontti meiltä puuttuu vielä kokonaan (ollakin, että yksi potentiaalinen yksilö on jo tarkemman läpikäynnin kohteena). Kuitenkin, tulevaa kotiamme koskevat toiveet ja tarpeet ovat meille selkiytyneet niin hyvin jo tässä lyhyessä ajassa, että tiedämme varsin hyvin mitä haluamme tällä kertaa.

Omaa projektiamme ohjaavat isot linjat ovat seuraavat:

1. Asunnon sijainti. Koska molemmat meistä työskentelevät Helsingissä, tulee myös tulevan tontin löytyä pääkaupunkiseudulta. Helpommin sanottu kuin tehty, kun lukee vielä seuraavat toiveemme asumiseen liittyen...

2. Asunnon koko. Haluamme tilaa, mutta ei kuitenkaan liikaa. Asunnosta tehdään kaksikerroksinen, jotta nukkumiseen tarkoitetut tilat saadaan selkeästi eriytettyä muista tiloista.

3. Avaruus ja valo. Viihtyisän asumisen kannalta keskeistä meille on pinta-alaltaan isot ja ilmavat tilat, ei niinkään huoneinen kappalemäärä. Tulemme toteuttamaan alakerran keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen mahdollisimman yhtenäisenä ja avoimena tilana; turhat väliseinät karsitaan siis minimiin.

4. Ikkunat ja lasi materiaalina. Normaalit ikkunat ikkunapuitteineen korvataan meillä huomattavasti suuremmilla ja ikkunapuitteiltaan vähäeleisemmillä ikkunoilla. Olohuone ja ruokailutila tullaan toteuttamaan tuplakorkeana, jonka myötä myös ikkunoilla saadaan toteutettua entistä näyttävämpi ikkunakokonaisuus. Ikkunoiden lisäksi lasi tulee näkymään meillä hallitsevana elementtinä yläkertaan vievissä rappusissa sekä yläkerran aulatilassa, joiden kaiteet on tarkoitus toteuttaa täyslasisina.

5. Autotalli ja autokatokset. Valitettavan usein tontin rakennusoikeus joudutaan käyttämään kokonaisuudessaan taloon, jolloin autosäilytyksen kannalta ainoaksi ratkaisuksi jää autokatos. Koska kuitenkin asumme Suomessa, jossa onneksemme ja harmiksemme vallitsee neljä hyvin sateista vuodenaikaa, haluamme ehdottomasti rakentaa itsellemme myös autotallin. Autotallilla emme tarkoita 20m2 auton säilytystilaa vaan autotallia, jossa voidaan suorittaa yleisimpiä auton huoltotöitä ilman, että tila loppuu kesken. Meillä tullaan siis nostamaan pystyyn poikkeuksellisen suuri autotalli (60m2), johon huolehditaan samassa yhteydessä lämmitys sekä juokseva vesi. Autotallin lisäksi rakennamme vielä erikseen kahdelle autolle mitoitetun autokatoksen, jotta autojen säilyttäminen onnistuu myös pihalla niille erikseen varatussa paikassa. 

+ Sisustus. Sisustukseen tullaan panostamaan tällä(kin) kertaa. Toimivat, tiloihin sopivat kalusteet sekä muut sisustuksen yksityiskohdat muokkautuvat ja tarkentuvat varmasti rakennusprojektin etenemisen yhteydessä vielä paljon, mutta tällä hetkellä visioissa on toteuttaa vaalea, skandinaavinen ja samalla meidän näköinen sisustus. Haaveissa siintävät mm. Secto Designin valaisimet ja Hakolan sohvat, mutta vielä tässä vaiheessa ei onneksi lopullisia päätöksiä sisustuksen osalta tarvitse tehdä.

Tältä pohjalta lähdetään siis liikkeelle. Blogimme tulee seuraamaan rakennusprojektimme etenemistä laajasti aina haaveista ja suunnitteluvaiheesta rakentamiseen ja sisustamiseen saakka. Blogi tulee toivottavasti tarjoamaan kattavaa sisältöä kaikille rakentamisesta haaveileville sekä ideoita ja vertaistukea jo projektin tiimellyksessä oleville.

Aurinkoista päivää ja kiva että olet lähtenyt matkaamme mukaan!




Kommentit

Suositut tekstit